30 Haziran 2009 Salı

MOZAİK PASTA

Canınız tatlı birşeyler çektiğinde ya da evdeki prens ve prenseslerle beraber aşçılığa soyunduğunuzda en iyi seçenektir bu pasta. Çabuk yapılır, tüm malzemeler çiğ olarak eklendiğinden pratiktir. Tek zaman alacak kısım donma aşamasıdır, ama arzu ederseniz sadece soğutacak kadar dolapta tutarak ardından servis yapabilirsiniz.

MALZEMELER:
2 paket pötibör bisküvi (lütfen bilinen markalardan tercih edin, diğerlerinde şeker miktarı biraz fazla olduğundan ve kullanılan diğer malzemelerden kaynaklanarak pastanın tadı bozuluyor)
3 çorba kaşığı kakao
1 çorba kaşığı toz şeker veya pudra şekeri
Süt
Hindistan cevizi
Çekilmiş ceviz

HAZIRLANMASI:
Bisküvileri derin bir kaba, fotoğraftaki gibi küçük küçük kırın. Diğer malzemelerin tamamını aynı kaba ilave edin. Sütü biskvileri biraz yumuşatarak dağılmayacak hale gelene kadar ekleyin. Yalnız karışımınız çok cıvık olmasın. İyice karıştırdıktan sonra suyla ıslattığınız ve suyunu süzdüğünüz, dondurucuya da uygun kapaklı bir kaba karışımınızı koyup bastırarak ağzını kapatın. Böyle bir kabınız yoksa folyoya sararak da kaldırabilirsiniz. Donacak kadar dolapta beklettikten sonra, bu yapımı çok kolay pastanız servise hazır.
AFİYET OLSUN.

SALATA SOSU


Salataların olmazsa olmazı da soslardır. Marketlerde türlü türlü salata sosları vardır ama ben bu hazır soslardan kullanmayı tercih etmeyenlerdenim. Onun yerine onlardan daha da lezzetli, kendi ürettiğim, ev yapımı sosları kullanıyorum. İşte o soslardan birinin tarifi:
MALZEMELER:
İstenen miktarda sıvı yağ
1 çorba kaşığı su
Tuz
Nane
Kekik
Kuru fesleğen
Nar ekşisi
Soya sosu
Balsamik sirke

HAZIRLANMASI:
Sıvı yağ ve suyu derin bir kaseye koyduktan sonra diğer tüm malzemeler de bu karışıma eklenir. Yalnız tuz dikkatli eklenmelidir çünkü soya sosu zaten tuzlu olduğundan, soya sosu kullandığınız tüm yemeklerde olduğu gibi bu sosta da tuzu kontrollü kullanmanız gerekmektedir. Malzemeler eklendikten sonra salatanızı hazırlamaya başlayın. Bu arada sosunuzun aromaları birbirine karışacağaından daha da lezzetli olacaktır. İstediğiniz her salataya kullanabilirsiniz.
AFİYET OLSUN

SOMON BALIĞI BUĞULAMA

Buğulama somon balığı çok hafif ve lezzetli oluyor. Malzemelerinde ağır olan hiçbir şey olmadığı için diyet yemeği olarak da çok uygun.
MALZEMELER:
Somon balığı
Yeşil biber
Taze kırmızı biber
Nane
Kuru soğan
Kekik
Kimyon
Karabiber
Köri
Kırmızı biber
Tuz
Sarmısak
1 çorba kaşığı sıvı yağ
HAZIRLANMASI:
Teflon bir tavaya kuru soğanlar halka halka dilimlenerek dizilir.Üzerine fileto olarak temizletilmiş somon balıkları dizilir. Baharatlardan istenen miktarda serpildikten sonra birkaç diş sarmısak dilimlenerek eklenir. Balığın üzerine taze nane ve kekikten ilave edilir. Biberler de dilimlendikten sonra sıvı yağ üzerinde gezdirilir. 2 çorba kaşığı su konularak kapağı kapatılır. Kısık ateşte yaklaşık 20 - 25 dakika pişirilir. Balığınız artık servise hazır.
AFİYET OLSUN

23 Haziran 2009 Salı

KIRMIZI BİBER SALATASI (KÖZLENMİŞ BİBER)

Bu tarifi yanına yapmadığım yemek yok gibi. Hem çok kolay hem lezzetli. Mutlaka deneyin.

MALZEMELER:
Taze kırmızı biber (sayısı isteğinize bağlı)
Zeytinyağı
Nane
Sarmısak
Sirke

YAPILIŞI:
Kırmızı biberleri ister közleyin, isterseniz mikrodalgada 10 dakika 350 de pişirin. Benim burada yaptıklarım mikrodalgada hazırlananlar. Közlenmiş olanın lezzeti daha güzel oluyor doğrusu. Pratik olsun diye mikrodalgada yaptım bu defa. Biberleri hazırladıktan sonra dışındaki kabukları soyun. Biberlerinizi doğrayın ve servis yapacağınız tabağa alın. Üzerine yağ, sirke, tuz, nane ve sarmısaktan hazırlanmış sosunuzu gezdirin. Hazır bile.
Tek kelimeyle şahane bir lezzet. Üstelik pratik.

Bu arada biberleri bir fırına (kebapçıya) vererek közletebilirsiniz. Çok daha fazla miktarda biberi közleterek, buzdolabı poşetleriyle derin dondurucuya da koyabilirsiniz.Ani misafir kabullerinde masanıza renk verecektir.
Dondurucuya koymadan önce soymayı unutmayın.
AFİYET OLSUN

17 Haziran 2009 Çarşamba

MAKİNE KURABİYESİ (TIRTIL KURABİYE)

urabiyenin adına bakıp da aldanmayın, makine yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz, hamuru sıkmakta kullandığınız aparattan başka bir şey değil, pastanın adı da oradan geliyor.

MALZEMELER:
2 yumurta
1 paket margarin (250 gram)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı pudra şekeri
2 bardak beyaz un
2 bardak kepekli un

YAPILIŞI:
Yumurta ve pudra şekeri karıştırılır, sıvı yağ ve margarin de eklendikten sonra kabartma tozunu da koyarak karıştırın.Karışımınıza eğer evinizde varsa 2 bardak kepekli un 2 bardak da beyaz un ilave edin.Unu yavaş yavaş ekleyin ki kulak memesi kıvamını yakalamanız kolay olsun. Gerekirse daha az ya da daha fazla un kullanın. Kepekli ununuz yoksa sadece beyaz un kullanın.Hamurunuzu iyice yoğurduktan sonra resimdeki gibi sıkacakla, yağlı kağıt koyduğunuz epsinize sıkın. Ve daha önce 180 derecede ısıttığınız fırınınızda hafifçe pembeleşene kadar pişirin.
AFİYET OLSUN.
Tarifini benimle paylaşan arkadaşıma teşekkürler...

15 Haziran 2009 Pazartesi

KAKAOLU ISLAK KURABİYE

Yapımı çok kolay olan bu kurabiye çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak. Bildiğimiz ıslak keke alternatif olarak da yapılabilir.

MALZEMELER:
1 yumurta
Yarım bardak süt
1 su bardağı şeker
125 gram tereyağı (margarin de olabilir)
Aldığı kadar un
2 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı hindistan cevizi
İsteğe bağlı fındık ya da fıstık

ŞERBETİ İÇİN:
1 su bardağı şeker
2 su bardağı su

YAPILIŞI:
Fırınınızı 170 dereceye ayarlayın ve ısınana kadar hamur hazırlamaya başlayın:
Yumurta ve şekeri karıştırdıktan sonra oda ısısındaki margarini de ekleyin. Diğer malzemeleri de ekleyerek iyice yoğurun. Hamurunuzdan parçalar kopararak bastırmadan yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizin, kızarana kadar pişirin. Kurabiyeleriniz pişerken şerbeti hazırlayın (Su ve şekeri karıştırın.)
Kurabiyeleri fırından çıkarınca şekerli suya batırıp çıkarın.Hindistan cevizine buladıktan sonra üzerini isterseniz fındık, fıstıkla süsleyerek servis yapın.
AFİYET OLSUN.
Fotoğrafı yollayan arkadaşıma teşekkürler...

11 Haziran 2009 Perşembe

MİLFÖY PASTASI

Zamanı az olan, ansızın misafir haberi alanlar için ideal bir pasta.

MALZEMELER:
500 g milföy hamuru
1 yumurta sarısı
1 çay bardağı pudra şekeri
KREMASI:
2,5 bardak süt
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı margarin
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya
1 limon kabuğu rendesi

YAPILIŞI:
Fırın tepsisine milföy hamurlarını dizerek 200 derecede ısıstılmış fırında pişirin. Fırından çıkararak onun soğumasını beklerken diğer taraftan kremayı hazırlamaya başlayın. Şeker ve yumurta sarısını bir tencerede çıpın.Un ve nişastayı da ekledikten sonra sütü azar azar ekleyerek topaklanmasını önleyin ve ocğa alarak katılaşıncaya pişirin. Pişirdikten sonra margarin, limon kabuğu ve vanilyayı koyarak mikserle 10 dakika çırpın. Milföy hamurlarını servis yapacağınız tabağa birer kat olarak dizin. Bu katlara krema sürdükten sonra 2. milföyleri üstüne koyarak bu katlara da kremadan sürün. Son olarak 3. katları koyun ve üzerlerine bolca pudra şekeri dökün.
Bu pratik pastanın aralarına dilerseniz meyve ekleyebilirsiniz, ancak meyve pastanızın çabuk tüketilmesini gerektirecektir. Çabuk bozulmasına sebep olur.

5 Haziran 2009 Cuma

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Enginar tezgahlarda yerini almaya çoktan başladı ama geç kalmış sayılmazsınız bu tarifi denemek için. Hem çok lezzetli bir sebze hem de inanılmaz çok faydası var. Yapmak için çok nedeniniz var yani.

MALZEMELER:
Orta boy 5 tane enginar
3 tane kuru oğan
2 su bardağı garnitür
2 tane kesme şeker
Zeytinyağı
Dere otu
1 tane limonun suyu
Tuz

HAZIRLANMASI:
Enginarlarınız hazır ayıklanmış enginar değilse ayıkladıktan sonra limonla ovun, beklerken kararmaması için limonlu suya koyun. Halka halka doğradığınız soğanları zeytinyağını koyduğunuz tencere öldürün. Garnitürü ilave edin (hazır garnitür alamazsanız küp küp doğrayarak evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz). Üzerine enginarları dizin. Enginarların üzerini örtecek kadar suyu koyduktan sonra tuz ve şekeri de ekleyin. Kısık ateşte enginarlar yumuşayana kadar pişirin. Servis tabağına almak için soğumasını bekleyin. Enginarları tabağa aldıktan sonra içlerini garnitürle doldurun. İnce ince kıydığınız dere otu ile süsleyerek servis yapın.
Karaciğerin dostu enginarın bu yemeğini hiç denemediyseniz mutlaka yapın, eminim çok beğeneceksiniz.
AFİYET OLSUN

1 Haziran 2009 Pazartesi

KAKOLU KEK - İKİ RENKLİ KEK

İçindeki yağı az olduğundan çok hafif bir kek. Deneyin beğeneceksiniz.

MALZEMELER:
2 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
2 su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvı yağ (daha da az olabilir)
2 çorba kaşığı kakao
Kabartma tozu
Vanilya

HAZIRLANMASI:
Fırınınızı 175 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın.
2 yumurta ve şeker derin bir kapta şeker eriyene kadar karıştırılır. Daha sonra süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve vanilya eklenir. 2 bardak un elenerek eklenir ve kek hmuru yavaş yavaş karıştırılarak hazırlanır. Daha önce yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına (kalıptaki fazla unun dökülmesi için kalıba ters çevirerek vurunuz ), hazırladığınız kek hamurunun yarısını koyun. Kalan yarıya kakaoyu ekleyerek karıştırın. Onu da kek kalıbınıza dökün. Pişirmek için fırına koyun. Yaklaşık yarım saatte pişecek olan kekinizi, bıçak ya da kürdan batırarak kontrol edin (bıçağı batırdığınızda üzerine hamur yapışmamışsa kekiniz çıkarmaya hazır hale gelmiş demektir).
İstersenz içine çikolata damlaları, tarçın, hindistan cevizi, kuru üzüm gibi farklı tatlar yaratacak şeyler ekleyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN.