1 Ağustos 2009 Cumartesi

Humus

MALZEMELER:
2 bardak nohut
1 bardak tahin
Yarım bardak zeytinyağı
2 limon
Kimyon
Sarmısak
Tuz

YAPILIŞI:
Bir gün önceden ayıklanarak ıslatılmış nohutlar iyice ayıklanarak kabukları ayıklanır. Blenderdan geçirilerek iyice ezilir. Bir başka kapta yağ, limon,tahin, kimyon ve tuz iyice karıştırılır. Bunun içine ezilmiş olan nohutlar da eklenerek iyice karıştırmaya devam edilir. Çok kkoyu olursa biraz suyla yumuşatılır. Servis tabaklarına alınarak üzeri düzleştirilir. Bir tavaya konulan sıvı yağa pul biber konularak yağ kızdırılır ve humusun üzerine gezdirilir.
AFİYET OLSUN.

Daha ziyade Akdeniz mutfağında rastlanan humus, besin değeri oldukçe yüksek bir mezedir. Balık yemeklerinin ve et yemeklerinin yanına olabilecek en doğru seçimdir.

Yoğurtlu Köfte

MALZEMELER:
Köftelik bulgur (1 ölçü)
Çekilmiş yarma (2 ölçü) (yarma yoksa yerine un kullanılabilir)
Semiz otu veya ıspanak
Yoğurt
Sarmısak
Tuz

HAZIRLANMASI:
Bulgur ve yarma ıslatılarak ağzı kapalı şekilde bekletilir. Yeterince şiştikten sonra tuz da eklenerek yoğurulur. Hamurdan parçalar alınarak elde uzun uzun yuvarlanır ve nohuttan biraz daha büyük parçalar halinde koparılarak dökülür. Dökülen bu hamurlar tuz da konulmuş kaynar suda, dağılmayacak kadar, haşlanır.
Eğer ıspanak ise kullanacağınız yeşillik parmak kalınlığında doğrandıktan sonra haşlanır.
Eğer semiz otu ise haşlanmadan yaprakları ayıklanarak hazırlanır. Köfteler süzülerek hazırlanmış ve sulandırılmış sarmısaklı yoğurt ile karıştırılır. Bunun içine tercih edilen yeşilik de eklenerek servis tabaklarına alınır ve ikram edilir.
AFİYET OLSUN.

Arzuya göre üzerine biberli yağ yakılarak süslenebilir. Soğuk soğuk yendiğinden yaz aylarının vazgeçilmezidir.