27 Temmuz 2009 Pazartesi

FASULYE YAPRAĞI SARMASI


MALZEMELER:
Fasulye yaprağı
5 orta boy kuru soğan
2 su bardağı çekilmiş yarma
1 su bardağı ince köftelik bulgur
Tuz
Su

SOSU İÇİN:
Yarım kilo yoğurt
1 yumurta sarısı
2 kaşık un
Nar ekşisi

HAZIRLANMASI:
Fasulye yaprakları yıkanarak süzgeçte bekletilir (haşlanmayacak) . Diğer tarafta geniş bir kabın içinde bulgur ve çekilmiş yarma ılık suyla ıslatılır. Bir miktar tuz döküldükten sonra kapağı kapatılarak, bulgur şişene kadar bekletilir. daha sonra yoğrulur ve sarma işlemine geçilir.
Fasulye yaprakları yan tarafları kapatılmadan, ince ince rulo şeklinde (kalem kalınlığında) sarılır.
Sarmalar tencereye dizilir. Kaynar su konarak ocağa alınır ve üzerine tuz serpilerek pişirilmeye başlanır.
Kuru soğanlar küçük küçük doğranır. Tavaya konan sıvı ağa eklenerek iyice kahverengi olana kadar sürekli karıştırılır. İstenen kıvama gelince ocaktan indirilir.
Bu arada 2 kaşık unla 1 yumurta sarısı çırpılarak karıştırılır. Yoğurdu da ekledikten sonra bu karışımı ayran kıvamına getirecek kadar su yavaş yavaş ilave edilir. Tencerey alındıktan sonra telle çırpılarak kaynatılır. Bu sostan 4 kaşık alınarak soğana eklenir. Soğanın içine 1 tatlı kaşığı nar ekşisi eklenerek karıştırılır.
Kalan yoğurtlu sos pişmiş olan sarmaya gezdirilir. Sosun karışması için tencere hafifçe sallanır. Servis tabaklarına alındıktan sonra soğanlı sostan üzerine dökülerek ikram edilir.
AFİYET OLSUN

Çoğunlukla Malatya yöresinde yapılan bu muhteşem yemek pek bilinmez. Ama inanılmaz lezzetlidir ve ayva ve kiraz yapraklarıyla da yapılır. Unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerdendir.Mutlaka ama mutlaka denemelisiniz.

Hiç yorum yok: