16 Mayıs 2009 Cumartesi

PRATİK BİR TATLI: AYVA TATLISI

GEREKLİ MALZEMELER
4-5 tane ayva (sayısını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz, malzemeler sayıya bağlı değil)
Toz şeker (Her ayva yarısına 2 çorba kaşığı)
Su
Karanfil (3-4 tane)
Kaymak
Renklendirmek için lohusa şekeri ya da diğer adı kızamık şekeri (Kibrit kutusunun yarısı yetecektir). (Eritilmiş şeker, limon suyu ve kırmızı gıda boyası kullanılarak hazırlanan, kırmızı renkte, genellikle lohusa şerbeti ve tatlı yapımında renk ve lezzet katmak amacıyla kullanılan ve aktarlarda kolaylıkla bulunabilen bir malzemedir.) Lohusa şekeri bulamazsanız gıda boyası da kullanabilirsiniz (çay kaşığının ucuyla) Ben ilk denememde lohusa şekeri yerine turuncu gıda boyası kullandım, öyle de çok güzel görünüyordu (hatta sanki daha güzel görünüyordu, farklıydı alışılmış ayva tatlılarından).

HAZIRLANIŞI:
Ayvaları soyarak ortadan ikiye kesin. Ortasını çıkardıktan sonra (çekirdeklerden 8-10 tane ayırın) derin olmayan bir tencereye oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde tek sıra olarak dizin. Renklendirmek için tercih ettiğiniz malzemeyi 1 küçük su bardağı içine doldurduğunuz suda eritin ve tencereye ekleyin. Her bir ayvanın üzerine 2 şer çorba kaşığı toz şeker dökün.Ayvalar küçükse şekeri azaltabilirsiniz (Lohusa şekeri kullandıysanız onda da şeker olduğunu unutmayın, toz şekeri yarım kaşığa yakın azaltın). Ayırdığınız ayva çekirdekleri ve karanfilleri de tencereye koyarak kapağını kapatın. Arada bir ayvaları kontrol ederek istediğiniz yumuşaklığa gelince kapatın (yaklaşık yarım saat) ve tencereden servis yapacağınız kaba alarak soğumasını bekleyin. Tabaklara alırken de üzerine kaymak koyarak konuklarınıza ikram edin (en iyisi hepsini kendiniz yiyin, çok hafif ve çok güzel oluyor çünkü). Daha da hafif olmasını isterseniz oyuklara elma rendeleyerek pişirebilir, kaymaksız servis yapabilirsiniz. O zaman tarçın da güzel durur bence.

Hiç yorum yok: