16 Mayıs 2009 Cumartesi

SOĞAN DOLMASI

GEREKLİ MALZEMELER
250 g kıyma
1 buçuk su bardağı pilavlık bulgur
5-6 büyük soğan
Salça (domates ve biber salçası)
Maydanoz
Kırmızı biber
Karabiber
Tuz

HAZIRLANIŞI
Öncelikle marketten 5 ya da 6 tane oldukça iri soğan alın. Bunları soyduktan sonra aşağıdaki resimdeki gibi yarısına kadar kesin.
Daha sonra büyükçe bir tencerede 15 dakika kadar haşlayarak soğan yapraklarının yumuşamasını sağlayın. Eğer bu sürede istediğiniz kadar haşlanmazsa süreyi biraz daha uzun tutabilirsiniz. Haşlama işi bittikten sonra soğanları bir süzgeçe alarak soğumasını sağlayın.

Soğanlar soğurken dolmanın harcını hazırlamaya geçin.Dolmaları (aslında sarmaları demek doğru olur, çünkü doldurarak değil sarılarak yapılıyor bu yemek) pişireceğiniz tencerenize yağ koyarak salçaları ekleyin ve biraz kavurun. Bu işlemi yaparken koyacağınız yarım bardak kadar su salçalarınızın dağılmasını kolaylaştıracaktır. Bu işi tamamladıktan sonra, yeteri kadar geniş bir kaba kıyma, bulgur, maydanoz,baharatlar ve tuzu koyun. Bunların üzerine tenceredeki salçadan alarak ekleyin (Tencerede az miktarda kalması yeterli olacaktır). Biraz sıvı yağ ve 1 bardak kaynamış su koyarak harcınız biraz yoğurun. Dolmalarınızın içi artık hazır.
Gelelim sarma işine; Soğanların her katını açarak ve içine harcınızdan koyarak sarmalarınızı hazırlayın. en diştaki yaprakları ikiye bölerek , içlerdeki daha küçük yaprakları bölmeden sarın. Soğanın en içteki bölümlerini ise elinizle bastırarak boşaltıp onları da doldurabilir, bu sayede o bölümlerin boşa gitmesini önlemiş olursunuz. Sardıklarınızın tencereye yerleştirilme işi bitince kaynamış su ilave edin (Sarmaların yanından görünene kadar ekleyin). Sarmalarınızın üzerine sumak, nane serptikten sonra limon da sıkarak pişmesi için ocağa koyun. Ve işte karşınızda SOĞAN DOLMASI.
Bu yemekte soğan tadı neredeyse hiç farkedilmiyor. Zamanı olanlara kesinlikle öneriyorum.
AFİYET OLSUN

2 yorum:

ayşin dedi ki...

bu soğan dolmasını hep merak etmişimdir

Unknown dedi ki...

Ben yeme şerefine nail oldum. Gerçekten tadı çok hoş. TAVSİYE EDERİM...