31 Mayıs 2009 Pazar

YAPRAK NASIL BASILIR?

Malum bu aralar yaprak mevsimi. En azından öyle olduğunu 2 yıl önce öğrendim. Ve eğer salamura yaprağı hazır almak yerine, kendim yaparım hem temizliğinden şüphem olmaz hem de başından sonuna benim emeğim olur derseniz işte tarifi ;
Yaprak nasıl basılır ya da salamura edilir?

MALZEMELER:
5 kilo yaprak
1 kilo iri tuz (kaya tuzu ya da salamura tuzu da deniyor)
5 kiloyu alabilecek büyüklükte bidon (İlk kez yapanlar satıcıya sorarsa onlar da yönlendiriyor)
Doğrusu ben de ilk kez 2 ıl önce denedim, ama o kadar güzel yapmışım ki hala o zamAndan kalan yaprağım var ve sapasağlam duruyor. Üstelik bu işin otoritelerinden de tam not aldı. Tarifimi güvenerek uygulayabilirsiniz.
İşe öncelikle yaprak almakla başlamalısınız. Alacağınız yapraklar küçük, damarları ve kendisi ince olmalıdır. Yaprağın arası çok ayrık olmamalı. İri damarlı yaprakları almaktan kaçının.
İlk olarak 1,5 litre suyu kaynatarak içine 4-5 çorba kaşığı tuz atarak eritin. Tuz oranının istendiği kadar olduğunu anlamak için yumurta koyarak bakılıyor, eğer yumurta suyun yüzünde kalıyorsa tuz oranı istenen kıvama gelmiş kabul ediliyor. Ama ben bu yöntemi uygulamıyorum.
Kaynattığınız ve tuz eklediğiniz bu suyun soğuması gerekiyor. En çabuk soğuyacağı yere kaldırın. Aldığınız yaprakları yukardaki gibi üstüste gelecek şekilde dizin.
Bu yapraklardan 8-10 tane alarak (parlak kısımları içte kalacak şekilde) saplarının olduğu kısma fotoğraftaki gibi yaklaşık 1 tepeleme çay kaşığı kadar tuz koyun ve yaprağınızı sarın.
Tuzlayarak sardığınız yaprakları, fotoğraftaki gibi, bidona düzgün şekilde dizin. Arada bir bastırarak aralarda boşluk kalmasını engelleyin.Tüm yaprakları sararak bastıktan sonra son olarak tamamen soğuduğuna emin olduğunuz tuzlu suyunuzu yavaş yavaş ekleyin.
Yapraklar suyu ekledikten sonra inecektir. Sığmayan yapraklarınız varsa oluşan bu boşluğu tekrar doldurabilirsiniz. Ayrıca kapağı kapamadan evvel ince uzun bir bıçak veya benzeri bir şeyi kullanarak yandan (içine sokarak) havasını alın.
Sarmayı yapacağınız zaman ihtiyacınız kadar yaprağı kaynamış suda biraz bekleterek tuzundan arındırmış olacaksınız.
AFİYET OLSUN.

30 Mayıs 2009 Cumartesi

SEBZELİ MAKARNA

Makarnanın böylesine bayılıyorum. Kilo problemi olanlar için biraz fazla besleyici ama, sıkıntısı olmayanlar ve çocuklar için şahane bir yemek. Gerçi makarna nasıl olursa olsun zaten çok seviliyor. Ama mutlaka böyle de deneyin:

MALZEMELER:
2 tane kırmızı biber
1 kuru soğan
2 domates
1 kabak
1 havuç
1 patlıcan (Ben bu sefer evde olmadığından kullanmadım)
Sarmısak tozu ya da sarmısak
Nane
Kekik
Karabiber
Kimyon
Köri
Kırmızı biber
Fesleğen
Ve tabiki makarna

HAZIRLANMASI:
Herhangi bir makarnayı tencerede pişirmeye başladıktan sonra sebzelere geçin.Kabak, havuç, soğan, kırmızı biberler ve domatesleri küçük küçük küpler halinde doğrayarak hazırlayın. Vog tava gibi derin bir kaba biraz sıvıyağ koyduktan sonra havuçları öldürmek üzere ekleyin. Daha sonra sırasıyla biberleri, soğanları,kabakları ilave edin. Baharatları başlarda atarsanız pişerken tadı daha güzel yerleşiyor. Her yeni malzemeyi diğerini eklemeden 1- 2 dakika öldürün. Son olarak domatesleri de ekleyin ve kapağını kapatarak düşük ateşte 10 dakika daha pişirin.
Makarnanızı süzdükten sonra yemeğinizi hazırlayacağınız tencereye sebzeli harcınızı koyun (hiç yağ eklemeden). Üzerine makarnaları ekleyerek karıştırın. İşte nefis sebzeli makarna.
AFİYET OLSUN.
Fotoğrafı ocaktan alır almaz çektiğimden hala dumanları tütüyor o yüzden biraz bulanık oldu ama yine de fikir veriyor sanırım.

28 Mayıs 2009 Perşembe

PATATES KÖFTESİ

Hazırlaması çok kolay olan bu köfteyi özellikle çocuklarınız çok beğenecek.

MALZEMELER:
4 orta boy patates
2 yumurta
Peynir
Maydanoz
Dere otu
Yeşil soğan
Un
Tuz
Baharatlar
HAZIRLANMASI:
,Patatesleri haşladıktan sonra geniş ve derince bir kaba rendeleyin. İçine yine rendelemiş olduğunuz peyniri ve diğer tüm malzemeleri ekleyin, iyice karıştırın. Unun miktarı karışımınız et köftesi kıvamına gelecek kadar olmalıdır. İstediğiniz kıvama gelince elinizle köfte gibi yaparak ya da kaşıkla alarak yağa koyarak kızartın.
Peynirde de tuz olacağından içine koyacağınız tuz miktarına dikkat etmelisiniz.
Kırmızı biber, karabiber ve kimyon ekleyebilirsiniz.
Küçük çocuklarınıza yaparken yeşillik koymadan da yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN

İKİ RENKLİ KURABİYE

Aslında fotoğrafını çekmediğim tarifleri koymak istemiyorum ama fotoğraf çekmemi ya da yapmamı beklerken de tarif eklemem gecikiyor. O yüzden de tarifleri yayımlayıp, fotoğrafları tekrar yaptığımda eklemeye karar verdim. İşte güzel bir tarif:

MALZEMELER:
2 yumurta
250 g margarin
Aldığı kadar un
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı kakao

YAPILIŞI:
Yumurta ve pudra şekerini bir kapta çırpın,sonra margarin, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin. Hamurunuzun yarısını ayırın ve kakaoyu ekleyerek biraz daha yoğurun. 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra merdayle her iki hamuru da dikdörtgen şekilde açın.Heriki hamuru üstüste koyarak rulo halinde yuvarlayın. İster hamurdan bezeler kopararak yuvarlayın, ister bu hamurdan ince ince keserek bisküvi haline getirin. Yağlanmış tepsiye dizdiğiniz kurabiyeleri önce yüksek ısılı fırına koyun (190 derece olabilir ), daha sonra dereceyi 150-130'a kadar indirebilirsiniz. Bu şekilde yaklaşık yarım saat pişirdikten sonra kurabiyeleri fırından çıkarabilirsiniz.
AFİYET OLSUN

24 Mayıs 2009 Pazar

ÇİKOLATA SOSLU MUZLU PAN KEK

Aradığınız hazırlaması kolay, gösterişli, hafif ve aynı zamanda da lezzetli bir tatlı ise bu tarifi yapmaya bir an çnce başlasanız iyi olur.

MALZEMELER:
2 yumurta
Un
1 su bardağı süt
Sıvı yağ
Şeker
Muz
Çikolata sosu

HAZIRLANIŞI:
Derin bir kabı içerisine 2 yumurtayı kırın, 1 çorba kaşığı şekeri ekleyerek bir kaç dakika çatalla çırpın. Daha sonra 1 su bardağı sütü ve yarım çay bardağından daha az sıvı yağ da ekleyerek karıştırın. Karışımınız boza kıvamına gelene kadar azar azar un ekleyerek çırpın. Eğer un fazla gelir ve hamur çok koyu olursa sütle yumuşatmanızda sakınca yoktur, sadece daha fazla sayıda pan kekiniz olur. Hamurunuz hazır olunca pişirmeye başlayabilirsiniz. Teflon tavanızı 1 çay kaşığı sıvı yağ ile yağlayın ve kepçe hamurunuzdan, ince bir tabaka olacak şekilde, bir mktar alarak tavanın ortasına akıtın. Tavanızı sağa sola eğdirerek hamurun tavada yayılmasını sağlayarak yuvarlak hale getirin. Çabuk pişeceğinden kısa süre sonra spatula ile arkasını çevirin. Pişenleri sıcakken üst üste gelmeyecek şekilde, soğuması için bir tepsiye alın. Bu arada diğer taraftan hazır çikolata sosunuzu üzerindeki tarife göre hazırlayın ki soğumaya başlasın.
Pan kekleri pişirme işi bitince muzları uzunlamasına ince ince kesin. Her bir pan kekin içine dilediğiniz miktarda dizerek üzerine çikolata sosu dökün ve dürüm haline getirin. Tamamını hazırladıktan sonra servis yaparken üzerlerine çikolata sosu gezdirerek süsleyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN

22 Mayıs 2009 Cuma

ÇİLEKLİ PRATİK PASTA

Bu pasta misafir için acilen hazırlık yapması gerekenler için ideal, çünkü her malzemesi hazır. Hazırlamaksa oldukça kolay ve kısa.

MALZEMELER:
Hazır pasta keki (3 katlı sade)
Vanilyalı puding
Pasta dolgu kreması
Çilekli jöle
Çilek

YAPILIŞI:
Öncelikle işe hazır pudingi yapmakla başlayın ki diğer işlerle uğraşırken o bir kenarda soğumaya başlasın. Yalnız ara ara karıştırın ki üzeri kabuklanmasın. Diğer taraftan jöleyi hazırlayın. Jölelerin paketindeki tarifte sıcak suyla hazırlatır. Ben de sıcak suyla hazırlıyorum, ancak tariftekinden çok daha az sıcak suda eritir sonra üzerine soğuk su ilave ederseniz, jöleniz daha çabuk soğuyacak ve beklemek zorunda kalmayacaksınız. Jöleyi de hazırladıktan sonra mikserle dolgu kremasını hazırlayın. Pastanızın en alt katına dolgu kremasını sürün. 2.kata hazırladığınız pudingin yarısını sürün ve üzerine ince ince kestiğiniz çilekten dizin. Daha sonra en üst katta da aynı işlemi yaptıktan sonra, çileklerin üzerine artık kıvamını iyice almış olan jöleden dökün. İşte pastanız 1 saat kadar dolapta bekledikten sonra servise hazır.

Pasta altınız 2 kat ise alt katı ikiye bölerek 3 kata çıkarmanızın hiçbir sakıncası yok.
Jölenizi koyulaşmaya başladıktan sonra dökün, aksi taktirde pastanızın üzerinden akıp gidecektir.
İsteğe göre farklı meyveyle de hazırlayabilir ya da birden çok meyve çeşidi kullanabilirsiniz.
AFİYET OLSUN.

18 Mayıs 2009 Pazartesi

YOĞURTLU BAKLA

Yoğurtlu bakla her tür yemeğin yanına yapabileceğiniz hazırlaması ve yapımı çok kolay bir tarif.

MALZEMELER
Yarım kilo bakla (isteğe göre daha az veya daha çok kullanabilirsiniz)
1 adet kuru soğan
Dere otu
Sarmısak
Yoğurt

HAZIRLANIŞI:
Bir tencereye zeytinyağı veya sıvı yağ koyduktan sonra küçük küçük doğranan soğanlar eklenir. Soğanlar biraz öldürültdükten sonra ayıklanarak doğranmış baklalar ilave edilir. 1 - 2 dakika karıştırıldıktan sonra tuz ve ince doğranmış dere otu da eklenir ve yarım çay bardağı su konur. Kapak kapatıldıktan sonra suyunu çekene kadar ara ara karıştırılarak pişirilir. Su az gelirse aralarda ekleyebilirsiniz. Ancak çok su koyarsanız süzmek zorunda kalacağınızdan yemeğinizin besin değeri azalacaktır. Bu nedenle suyu fazla koymamaya dikkat edin. Baklalar piştikten sonra servis tabağına alınır. Soğuduktan sonra ister hazırladığınız sarmısaklı yoğurdu üzerine gezdirin ister tamamen karıştırın. Ben karıştırarak yapıyorum. Dere otu baklaya çok yakıştığından üzerini de bununla süsleyebilirsiniz. Arzuya göre üzerini kırmızı biberli yağ ile de süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

17 Mayıs 2009 Pazar

TARÇINLI KURABİYE


MALZEMELER
2 yumurta sarısı
2,5 su bardağı un
150 gr yumuşatılmış margarin
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
Üstüne kullanmak üzere; 2 yemek kaşığı pudra şekeri 1 tatlı kaşığı tarçın
YAPILIŞI:
Pudra şekeri, yumurta sarıları ve eritilmiş margarini derin bir kaba koyarak krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın. Daha sonra kalan malzemeleri üzerine ekleyerek yoğurun. Hazırladığınız hamurdan misket büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. 190 dereceye ayarlanmış fırnınızda 10-15 dakika pişirin. Üzerleri pembeleşmeden fırından alın. Üstelerine serpmek üzere 2 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1 tatlı kaşığı tarçını karıştırın. Bu karışımı da sıcakken üstlerine serpin. Kurabiyeleriniz yenmeye hazır.
Çok pratik bir kurabiye. Zamanınız azken bile rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Pişirirken ara sıra bakmayı ihmal etmeyin, küçük küçü yuvarlayacağınızan tahmin edilenden daha kısa sürede pişiyorlar. Benim fırınımda aynı derecede 12 dakikada piştiler. Afiyet olsun

KURABİYE

MALZEMELER:
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
2,5 su bardağı un
2 çay bardağı pudra şekeri
HAZIRLANIŞI:
Tüm malzemeleri bir kaba koyarak hamurunuzu hazırlayın. Çok yumuşak olursa un ilave edin (benim hamurum da sanırım biraz daha unu kaldırabilirdi ama riske atmak istemedim). Merdaneyle 3-4 mm açtıktan sonra arzu ettiğiniz kalıplarla kesin. Tarifte çiçek şeklinde kalıpla kesmiş ama ben hayvan figürlerini denedim.175 dereceye ayarlayarak ısıttığınız fırında pişirin. Üzerlerini dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın. Ben şekiller kaybolmasın diye süslemedim. Çok beğeneceksiniz, mutlaka deneyin. Afiyet olsun...

TAVUK KÖFTESİ

Evde sebze yemek istemeyen ufaklıklar (bebekler de dahil) varsa annelerini biraz rahatlatacak bir tarif. Bir yerden okumadım, tarifini kafama göre uydurdum muhtemelen vardır böyle bir köfte ama, yoksa da çok sık yaptığım denenmiş bir tarifdir. Mutlaka deneyin çok lezzetli oluyor.

MALZEMELER
500 g tavuk kıyması (genellikle sadece tavuk ürünleri satan yerlerden alabiliyorsunuz ya da tavuk için ayrı bir tane daha kıyma makinası olan marketlerden)
1 adet kabak
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
2 yumurta (besin değeri artsın isteyenler 3 de kullanabilir)
Bayat ekmek (Eğer yalnız çocuklarınız için hazırlıyorsanız piyasadaki onlar için özel üretilmiş olan UNO nun Büyümek ekmeklerinden kullanarak besin değerini artırabilirsiniz)
Tuz ve baharatlar
HAZIRLANIŞI
Sebzeler (kabak, havuç ve kuru soğan) rendenin ince tarafında rendelenerek kıymaya eklenir. Yumurtalar da kırıldıktan sonra rondoda ufaltılan bayat ekmek de köfte istenen kıvama gelecek kadar eklenir. Tuz ve baharatlardan ekleyerek yoğurup, et köftesi gibi şekillendirerek yağda kızartarak servis yapabilirsiniz. Izgarası da çok güzel oluyor.
İçine koyacağınız sebzeleri ve baharatları damak tadınıza göre çeşitlendirebilir ya da değiştirebilirsiniz.
Afiyet olsun.

BEBEKLER İÇİN HAVUÇ ÇORBASI

(6 ay ve üstü bebeklere uygundur)

MALZEMELER
2 orta boy havuç
1/2 tatlı kaşığı un
1 çay kaşığı tereyağı
4 su bardağı su
2-3 yemek kaşığı süt (çocuğunuz 1 yaşından küçükse sütsüz hazırlayın)
1 tutam tuz (1 yaş ve üzeri ise)
HAZIRLANIŞI
Havuçları rendenin en ince bölümü ile rendeleyin. Tencerede 1 çay kaşığı tereyağını eritin ve yarım tatlı kaşığı unu ilave ederek haifçe pembeleştirin. Havuçları 4 su bardağı su ekleyerek yumuşayana kadar pişirin. Son olarak sütü de ekleyerek tencereyi ateşten alın. Ezerek bebeğinize yedirin.
Bu miktarlar bebeğinize fazla gelebilir ölçüleri yarıya indirebilirsiniz. Yiyecekleri tazeyken yedirmeye özen gösterin. Bekledikçe besin değeri azaldığından 24 saatten fazla beklemiş çorbaları bebeğinize yedirmeyin.

BEBEKLER İÇİN ET SUYUNA SEBZE ÇORBASI

Bebeğiniz ek gıdalara geçmeye başladıktan sonra aşağıdaki tarifi mutlaka denemelisiniz;

MALZEMELER
Havuç,
Patates,
Soğan,
Kabak,
Kemik (ilikli olandan tercih edin).

HAZIRLANIŞI
Öncelikle işe kemiğinizden et suyu hazırlamakla başlayın. Sonra bu suyun içine bebeğinize sadece o gün için yedireceğiniz kadar hazırlamak üzere bir iki dilim havuç, bir iki dilim kabak, bir parça patates ve küçük bir kuru soğandan bir parça ekleyerek hepsini haşlayın. sebzeleriniz yumuşadıktan sonra bir tabağa alarak çatalla iyice ezin. Sıcaklığı yedirmeye uygun hale gelince bebeğinize yedirebilirsiniz.

*Bu çorbayı tavuk suyuyla da hazırlayabilirsiniz.
*Suyu çorbada kullanmadan önce ince delikli bir süzgeçten geçirirseniz kemik parçalarının karışmasını önlemiş olursunuz. *Bebeğiniz büyüdükçe bu tarife yavaş yavaş pirinç ya da bulgur (az miktarlarda), kırmızı et veya tavuk kıyması da ekleyerek besin değerini atırabilirsiniz.

16 Mayıs 2009 Cumartesi

PRATİK BİR TATLI: AYVA TATLISI

GEREKLİ MALZEMELER
4-5 tane ayva (sayısını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz, malzemeler sayıya bağlı değil)
Toz şeker (Her ayva yarısına 2 çorba kaşığı)
Su
Karanfil (3-4 tane)
Kaymak
Renklendirmek için lohusa şekeri ya da diğer adı kızamık şekeri (Kibrit kutusunun yarısı yetecektir). (Eritilmiş şeker, limon suyu ve kırmızı gıda boyası kullanılarak hazırlanan, kırmızı renkte, genellikle lohusa şerbeti ve tatlı yapımında renk ve lezzet katmak amacıyla kullanılan ve aktarlarda kolaylıkla bulunabilen bir malzemedir.) Lohusa şekeri bulamazsanız gıda boyası da kullanabilirsiniz (çay kaşığının ucuyla) Ben ilk denememde lohusa şekeri yerine turuncu gıda boyası kullandım, öyle de çok güzel görünüyordu (hatta sanki daha güzel görünüyordu, farklıydı alışılmış ayva tatlılarından).

HAZIRLANIŞI:
Ayvaları soyarak ortadan ikiye kesin. Ortasını çıkardıktan sonra (çekirdeklerden 8-10 tane ayırın) derin olmayan bir tencereye oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde tek sıra olarak dizin. Renklendirmek için tercih ettiğiniz malzemeyi 1 küçük su bardağı içine doldurduğunuz suda eritin ve tencereye ekleyin. Her bir ayvanın üzerine 2 şer çorba kaşığı toz şeker dökün.Ayvalar küçükse şekeri azaltabilirsiniz (Lohusa şekeri kullandıysanız onda da şeker olduğunu unutmayın, toz şekeri yarım kaşığa yakın azaltın). Ayırdığınız ayva çekirdekleri ve karanfilleri de tencereye koyarak kapağını kapatın. Arada bir ayvaları kontrol ederek istediğiniz yumuşaklığa gelince kapatın (yaklaşık yarım saat) ve tencereden servis yapacağınız kaba alarak soğumasını bekleyin. Tabaklara alırken de üzerine kaymak koyarak konuklarınıza ikram edin (en iyisi hepsini kendiniz yiyin, çok hafif ve çok güzel oluyor çünkü). Daha da hafif olmasını isterseniz oyuklara elma rendeleyerek pişirebilir, kaymaksız servis yapabilirsiniz. O zaman tarçın da güzel durur bence.

SOĞAN DOLMASI

GEREKLİ MALZEMELER
250 g kıyma
1 buçuk su bardağı pilavlık bulgur
5-6 büyük soğan
Salça (domates ve biber salçası)
Maydanoz
Kırmızı biber
Karabiber
Tuz

HAZIRLANIŞI
Öncelikle marketten 5 ya da 6 tane oldukça iri soğan alın. Bunları soyduktan sonra aşağıdaki resimdeki gibi yarısına kadar kesin.
Daha sonra büyükçe bir tencerede 15 dakika kadar haşlayarak soğan yapraklarının yumuşamasını sağlayın. Eğer bu sürede istediğiniz kadar haşlanmazsa süreyi biraz daha uzun tutabilirsiniz. Haşlama işi bittikten sonra soğanları bir süzgeçe alarak soğumasını sağlayın.

Soğanlar soğurken dolmanın harcını hazırlamaya geçin.Dolmaları (aslında sarmaları demek doğru olur, çünkü doldurarak değil sarılarak yapılıyor bu yemek) pişireceğiniz tencerenize yağ koyarak salçaları ekleyin ve biraz kavurun. Bu işlemi yaparken koyacağınız yarım bardak kadar su salçalarınızın dağılmasını kolaylaştıracaktır. Bu işi tamamladıktan sonra, yeteri kadar geniş bir kaba kıyma, bulgur, maydanoz,baharatlar ve tuzu koyun. Bunların üzerine tenceredeki salçadan alarak ekleyin (Tencerede az miktarda kalması yeterli olacaktır). Biraz sıvı yağ ve 1 bardak kaynamış su koyarak harcınız biraz yoğurun. Dolmalarınızın içi artık hazır.
Gelelim sarma işine; Soğanların her katını açarak ve içine harcınızdan koyarak sarmalarınızı hazırlayın. en diştaki yaprakları ikiye bölerek , içlerdeki daha küçük yaprakları bölmeden sarın. Soğanın en içteki bölümlerini ise elinizle bastırarak boşaltıp onları da doldurabilir, bu sayede o bölümlerin boşa gitmesini önlemiş olursunuz. Sardıklarınızın tencereye yerleştirilme işi bitince kaynamış su ilave edin (Sarmaların yanından görünene kadar ekleyin). Sarmalarınızın üzerine sumak, nane serptikten sonra limon da sıkarak pişmesi için ocağa koyun. Ve işte karşınızda SOĞAN DOLMASI.
Bu yemekte soğan tadı neredeyse hiç farkedilmiyor. Zamanı olanlara kesinlikle öneriyorum.
AFİYET OLSUN